Kalciumbrist

KalciumbristTror du att du har kalciumbrist? Det kan du ha, men det är väldigt svårt att själv diagnotisera det eftersom de symptom som uppstår vid kalciumbrist är likadana som de symptom som orsakas av väldigt många andra sjukdomar, brister och problem. I den här artikeln kan du läsa om vad som orsakar kalciumbrist och vilka som riskerar det.

Vad är orsaken till kalciumbrist?

Kalciumbrist är när kroppen har brist på kalcium. Du kan få i dig tillräckligt med kalcium från mat och dryck men ändå ha kalciumbrist eftersom kroppen, vid brist på ett hjälpämne eller vid vissa sjukdomar, inte kan ta till sig tillräckligt med kalcium. Här är några av de vanligaste orsakerna till kalciumbrist.

  • Du får inte i dig tillräckligt med kalcium från kosten (dryck räknas också).
  • Du har egentligen D-vitaminbrist. D-vitamin för ut kalcium i blodet och hjälper kroppen att ta upp kalcium. För lite d-vitamin gör att kroppen inte kan ta till sig tillräckligt med kalcium.
  • Du har alldeles för höga eller låga halter av andra mineraler i kroppen.
  • Du har kronisk njursvikt, sänkt njurfunktion.
  • Du har en sjukdom som på något sätt påverkar kroppens upptag av kalcium.

Vilka riskerar kalciumbrist?

Alla kan få kalciumbrist, men det finns vissa som löper en högre risk att få det. I 30-40 årsåldern börjar en minskning i bildandet av nytt ben. För de flesta är det inget stort problem, men en del får en överdriven benförlust. Vanligast är det bland kvinnor, 45 år och äldre. Enligt vissa rapporter ska kalciumbrist också vara vanligare bland ovo-vegetarianer, veganer och laktosintoleranta.

Andra artiklar om kalcium: