Kalcium i mat

Kalcium i matUndrar du vilken mat som är rik på kalcium? Här hittar du lite info om det. De flesta får i sig sitt kalcium från mejeri -och köttprodukter, men det finns även kalcium i till exempel bröd, pasta, flingor, gröt och potatis.

Lista på mat med mycket kalcium

  • Grönkål
  • Mjölk
  • Ost
  • Musslor
  • Broccoli
  • Torsk
  • Nötkött
  • Ägg
  • Sesamfrön
  • Solrosfrön

Just sesamfrön och solrosfrön ska enligt många sajter vara extra bra när man vill ha i sig mer kalcium från maten, men jag har tyvärr inte hittat några uppgifter om varför de ska vara det.

Kroppens upptag av kalcium minskar om man äter mat med fytin och oxalsyra. Fytin finns bland annat i spannmål, och oxalsyra finns bland annat i rabarber. Det betyder dock inte att du måste undvika spannmål och rabarber, utan du får i dig tillräckligt med kalcium om du sköter kosten i övrigt.

Kalciumtillskott rekommenderas till de som inte får i sig tillräckligt med kalcium från maten.