Jod

Jod är en mineral som kroppen behöver för att fungera. Mineralen finns i alla kroppens organ och vävnader, men i högre nivåer i bland annat sköldkörteln, muskler, njurar, lever, hjärta och äggstockar. Här kan du läsa varför vi behöver jod, rekommenderat dagligt intag, jod i mat, jodbrist och lite till.

Jod sköldkörtelnVarför behöver vi jod?
Vi behöver jod för att sköldkörteln ska kunna producera sköldkörtelhormoner. Hormonerna, som utsöndras och transporteras i blodet, är ett måste för att varje cell i alla kroppens organ och vävnader ska fungera normalt. Det är nödvändigt för bland annat funktionen av organ, energi, ämnesomsättning, kroppstemperatur, tillväxt och utveckling.

Jod i mat
Höga halter jod finns i havssalt, jodberikat salt, skaldjur (hummer, musslor m.fl), saltvattensfisk (sill, makrill, torsk m.fl.) och rom från saltvattensfisk (torskrom, löjrom m.fl.). Även mejeriprodukter och en del annat kött innehåller jod, men i mindre mängder. Vi får vanligen i oss jod från mat som mjölk, ägg, ost och salt (om saltet är jodberikat alternativt är havssalt).

Jod jodbrist saltJodbrist
Jodbrist är väldigt ovanlig i Sverige eftersom nästan allt salt nu för tiden är berikat med jod. Det finns även jod i olika sorters salt, som till exempel mineralsalt och havssalt. Jodbrist kan orsaka en förstoring av sköldkörteln (struma). Bristen kan störa skörldkörteln, till exempel genom att öka eller minska dess funktion.

Symptom på jodbrist
Trötthet, förstoppning, tydlig viktökning, struma (se länk i stycket över), avvikelser i menstruationscykeln och att man känner sig svag. Hud, hår och naglar kan påverkas. Man kan även påverkas mer psykiskt, till exempel bli nedstämd, irriterad och få svårt att fokusera. Tänk på att symptomen på jodbrist även kan bero på annat och att det därför är svårt att ställa diagnosen på sig själv.

För mycket jod – Överdosering
För mycket jod kan rubba sköldkörtelns funktion, vilket kan ge hormonella störningar och onormalt låg ämnesomsättning. Gravida och ammande bör vara extra försiktiga eftersom stort jodöverskott kan skada fostrets och spädbarnets mentala och fysiska utveckling. För stora mängder jod kan även ge Jod-Basedows sjukdom och Wolff-Chaikoffs effekt.

RDI (rekommenderat dagligt intag) av jod enligt Livsmedelsverket

  • 0-6 månader: Ingen uppgift
  • 6-12 månader: 50 mcg (mikrogram) jod
  • 1-2 år: 70 mcg
  • 2-5 år: 90 mcg
  • 6-9 år: 120 mcg
  • 10-17 år: 150 mcg
  • Vuxna: 150 mcg
  • Gravida: 175 mcg
  • Ammande: 200 mcg

Jodtillskott
Algtillskott, tex algtabletter, innehåller jod. Det finns också jodtabletter och jod-algtillskott (innehåller både jod från alg och tillsatt jod). Vissa hälsokostbutiker har specialiserat sig på olika sorters salt som innehåller jod. Jodtillskott är oftast billiga, kostar runt 100-lappen.